Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sambil2 cuti PKP ni, nak suruh anak2 masak. Bukan susah. Penyediaan bahan sama2. Masak pun mak ada kat belakang. Sonang yo kojo.
So hari ni turn anak bujang pula. 2 hari lepas kakaknya dah masak kuay teow.
Bahan2
Mee kuning 1 bungkus (bilas dan tos)
Bawang kecil 3 biji tumbuk
Ayam bahagian dada (potong kecil)
Bebola ikan 1 peket (belah 2)
Kek ikan 3 keping (hiris nipis)
Sawi (sy guna pak chow 3 pokok)
Cili kisar 1 sk
Sos cili 2 sudu
Sos tomato 2 sudu
Sos tiram 2 sudu
Sos ikan 1 sudu
Kicap pekat 1 susu
Kicap manis 2 sudu
Maggie cukup rasa 1 sk
Telur 2 biji
Minyak
Cara2
1. Panaskan minyak. Tumis bawang yg ditumbuk sehingga garing.
2. Masukkan cili kisar, tumis sehingga garing. Masukkan ayam, bebola dan kek ikan. Goreng sekejap sehingga lauk masak.
3. Masukkan sos dan kicap kesemuanya. Ratakan. Masukkan maggie cukup rasa.
4. Apabila mendidih, masukkan mee. Gaul sebati sehingga mee kelihatan lembut.
5. Masukkan sayur dan gaul lagi sehingga sayur layu.
6. Ketepikan mee, buat ruang ditengah2 kuali masukkan telur. Kacau2 telur supaya cepat masak, apabila sudah mula berketul, bolehlah digaulkan rata dengan mee.
7. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment